Revisie Soundstream Rubicon 302

De Soundstream Rubicon 302 is een car-audio versterker uit de late jaren 90. In de car audio wereld wordt je tegenwoordig om de oren wordt gegooid met klasse D versterkers met enorme vermogens. Dit is nog een klassiek gebouwde versterker met schakelende voeding rondom een SG3524 en 8 transistoren paren in klasse A/B die volgens de handleiding maximaal 300 watt (2x 150 watt aan 2 ohm) kunnen leveren.

Zoals de meeste audioapparatuur zit ook deze versterker vol met elektrolytische condensatoren, kortweg elco’s. Er zijn op internet eindeloze discussies te vinden over het vervangen van deze elco’s ook wel recappen genoemd. De één vind het totale onzin om onderdelen te vervangen in een “prima” werkend apparaat en de ander zweert erbij. Het is een feit dat elco’s aan slijtage en veroudering onderhevig zijn en mijn persoonlijke ervaring is dat het vervangen van elco’s zeker een verbetering in de geluidsweergave kan geven. De vraag is in mijn ogen dan ook meer of je blindelings alles moet vervangen of alleen de slechte exemplaren. In dit geval kies ik voor de eerste optie. Veel van de kleinere elco’s, exemplaren met een waarde van 100µf of lager, waren flink terug gelopen in capaciteit en de ESR was flink toegenomen. Aangezien de andere elco’s even oud zijn en een car audio versterker flink warm wordt hebben ook de andere elco’s flink op hun donder gehad. Daarom is er dus voor gekozen om alle elco’s te vervangen.

De vervangende elco’s zijn van Panasonic en Nichicon. In het circuit rondom de boost converter gebruik ik low ESR Panasonic elco’s en in het audio circuit gebruik ik Nichicon Fine Gold elco’s.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Deze versterker kan worden omgeschakeld tussen high power en high current mode. In de handleiding wordt niets over deze functie vermeld. In de high current mode is de voedingspanning 60Vpp en in de high power mode is dit 80Vpp. Als ik hier wat een paar vlugge rekensommetjes op loslaat kom ik op de volgende theoretische maximum vermogens per kanaal:

High current mode 2 ohm per kanaal:

 • Vrms = (Vpp / 2) / √2
  • (60 Vpp / 2) / √2 = 21.2 Vrms.
 • Power = V²/R
  • 21,2² / 2 = 224.7 watt (112.4 watt in 4 ohm)

High power mode 2 ohm per kanaal:

 • Vrms = (Vpp / 2) / √2
  • (80Vpp / 2) / √2 = 28.3 Vrms.
 • Power = V²/R
  • 28.3² / 2 = 400.4 watt (200.2 watt in 4 ohm)

Deze vermogens overschrijden de opgegeven fabrieksspecificaties en het is zeer waarschijnlijk dat de de interne voeding er niet op is berekend om deze vermogens te leveren. Helaas heb ik dit niet in de praktijk kunnen testen, de zwaarste voeding die ik momenteel heb kan 25 ampere leveren bij 13.8 volt en dit is onvoldoende om de versterker maximaal aan de tand te voelen.

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.