Over

Wie is Ruben en wat is de audiowerkplaats.

Mijn naam is Ruben, ik ben woonachtig in de Gelderse Achterhoek en heb een passie voor techniek. Als klein jochie was ik al geïnteresseerd in elektrotechniek en elektronica. Als je mij toen vroeg wat ik wilde worden was het antwoord altijd “elektricien”. Met de komst van een homecomputer eind jaren 80 schoof die interesse op en na het voortgezet onderwijs heb ik een IT opleiding gedaan en ben ik in die sector aan het werk gegaan. Uiteindelijk was ik voor m’n werk vooral veel bezig met projecten op het gebied van datacommunicatie, zorg, domotica, camera observatie, etc. Maar op het moment dat ik bij storing m’n gereedschapskoffer uit de auto kon pakken gaf dat altijd een voldaan gevoel. Het is fijn om met je hoofd en handen handen bezig te zijn, analyseren wat er gebeurd en dan de componenten die de fout veroorzaken vervangen of een noodoplossing te realiseren. De meeste hedendaagse service monteurs volgen een script om te analyseren waar de fout zit en vervangen dan een complete printplaat of module. Dat is in mijn ogen niet echt repareren. Naast techniek hou ik ervan om naar muziek te luisteren en zo kwamen twee interesse gebieden bij elkaar en ben ik audio apparatuur gaan repareren en modificeren. Dat begon met kleine stapjes zoals het vervangen van de display-verlichting van een tuner maar als snel begon ik op de diverse tweedehands sites te zoeken naar defecte apparatuur om zo op een betaalbare manier een mooie set voor mijzelf te kunnen samenstellen.

Een bijkomend punt is dat we tegenwoordig in een wegwerp maatschappij leven. Kocht je in de jaren zestig of zeventig een televise, radio of wasmachine dan zat er meestal een schema aan de binnenzijde. Met een beetje handigheid kon je hem zelf eenvoudig repareren. Tegenwoordig zijn apparaten bijna niet meer open te maken zonder schade te veroorzaken of de afzonderlijke onderdelen zijn via hun serienummer gekoppeld aan het apparaat. Wanneer je een vervangend onderdeel plaats werkt het apparaat simpelweg niet meer. Fabrikanten claimen dat ze dit doen vanuit het oogpunt veiligheid of als diefstal beveiliging maar de echte reden is natuurlijk dat ze de consument een nieuw product willen laten kopen, daar verdienen ze meer aan dan wanneer een onafhankelijke reparateur het probleem oplost.

Gelukkig ontstaan er steeds meer discussies over “the right to repair” en heeft het Europese parlement eind april 2024 een nieuwe in gebruik genomen die het makkelijker moet maken om apparaten te repareren. Dit wil zeggen dat onderdelen, schema’s en speciaal gereedschap beschikbaar moeten komen voor zowel de particulier als bedrijven.

Mijn andere hobby, zendamateurisme, op een velddag augustus 2020

De Audiowerkplaats?

Ik vind het leuk om (korte) verslagen te maken van mijn werkzaamheden en deze te delen met derden. In het verleden deed ik dit via fora en social media als Facebook maar als een forum verdwijnt of een Facebook bericht op de achtergrond raakt is het niet makkelijk meer terug te vinden. Audiowerkplaats? Mijn werkhok zoals ik het zelf noem is een hele kleine slaapkamer en het staat er veel te vol. Toen een vriend binnen kwam lopen en een stapel openstaande apparaten zag staan zei hij “joh, het lijkt hier wel een audio werkplaats, en zo is audiowerkplaats.nl ontstaan.

En verder?

Naast deze hobby heb ik er nog een aantal, zo mag ik graag wandelen met mijn hond, een stukje toeren op de motor, ga ik regelmatig opzoek naar overblijfselen van WOII en erop uit om te fotograferen. Daarnaast ben ik zendamateur en actief onder de call PH1X.

Contact opnemen? Vul onderstaand contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.