Storing EH0 bij AEG condensdroger.

Een veel voorkomende fout bij AEG (Electrolux) condensdrogers is foutcode EH0 (EH0/EHO/EHE). Deze fout wordt veroorzaakt door een breuk in de soldering van één van de relais op de print. Diverse partijen bieden reparatie aan voor bedragen die variëren tussen de 50 en de 100 euro. Mijns inziens is dit veel te duur want met het opnieuw solderen van de pinnen van het relais is deze storing opgelost. Iets wat je met een soldeerbout en een beetje vertrouwen prima zelf kan repareren. In dit geval wordt de print van de AEG T76789NIH behandeld maar het probleem doet zich bij meerdere modellen voor.

De print uit de droger op de werktafel

Aan de onderkant ziet het er vervolgens zo uit, de solderingen rechts zijn gebroken, de solderingen links beginnen ook al wat sporen van breuken te tonen.

De gebroken solderingen rechts in beeld.

Dezelfde solderingen maar dan vanuit de andere kant gezien. De oorzaak van deze breuken ligt bij het gebruik van loodvrije soldeertin. Sinds pak hem beet de millenniumwisseling is het verboden om nog langer loodhoudende tin te gebruiken in consumentenelectronica. Het voordeel van loodhoudende tin is dat het lood zorgt voor een flexible verbinding. Tijdens het gebruik ontwikkeld veel electronica warmte waardoor de soldeer uitzetten en bij het afkoelen weer krimpen. Dit veroorzaakt de breuken.

De gebroken solderingen links in beeld vanuit een andere hoek.

Ik heb ervoor gekozen om het relais eest geheel te verwijderen en de oude (loodvrije) tin te verwijderen. Het restulaat zie je hieronder. In principe volstaat het opnieuw solderen van de gebroken verbindingen door een klein beetje loodhoudende tin toe te voegen. Zorg er in ieder geval voor dat de solderbout voldoende is opgewarmd, dat de punt van de bout schoon is en voeg vooral ook niet teveel tin toe. Dit zijn veelgemaakte fouten waardoor slechte soldeerverbindingen ontstaan. Gebruikt nooit S39 om electronica te solderen. De corrosieve werking zorgt op termijn voor onherstelbare schade.

Het relais is verwijderd en de soldereilandjes zijn schoongemaakt met IPA (iso propanol alcohol)

Na het opnieuw solderen met loodhoudende tin ziet het er vervolgens zo uit en kan de droger nog weer jaren probleemloos mee. De loodhoudende tin is goed te onderscheiden van de oorspronkelijke tin doordat deze meer glanst.

Het relais is teruggeplaats en gesoldeerd met loodhoudende tin. Dit is te herkennen aan de glans op de tin.

Een enkele keer lost dit het probleem niet op, dan is het raadzaam om het relais zelf te controleren of als u niet over een multimeter beschikt direct te vervangen. Ik heb de spoel weerstand van een aantal 12v relais gemeten en deze varieert tussen de 340 en 370 Ω.

Een vervangend relais is ondermeer te verkrijgen bij Conrad, op de print waar ik aan heb gewerkt zat een Omron G2RL-1A relais met een spoelspanning van 12V maar een ander merk met dezelfde spoelspanning en een schakelstroom van 16 ampere en dezelfde footprint kan ook worden toegepast.

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.