LED’s in plaats van gloeilampjes?

Bij verzamelaars van vintage audio apparatuur komt regelmatig de discussie voorbij of je de bestaande gloeilamp(jes) mag vervangen voor LED of niet. In mijn ogen kan een LED prima volstaan als vervanger voor een gloeillamp. Naast de praktisch oneindige levensduur van LED’s is het voordeel dat ze veel flexibeler inzetbaar zijn. Je hebt maar een paar maten nodig en de intensiteit regel je door de stroom te beperken. Hierdoor kun je met een paar standaard LED’s vooruit waar je tientallen waardes gloeilampjes nodig zou hebben.

Maar hoe pak je dat nu aan?

Vaak worden de gloeilampjes gevoed door een wisselspanning die rechtstreeks vanaf de transformator komt. Dat is ook het geval bij de Sanyo DCA650 die dit maal op de werktafel staat. Hiervan is het lampje van de power indicatie kapot. Dit is een 6.3 volt lampje van 80mA. Het originele lampje is ruim 4mm dik, na wat passen blijkt een 5mm LED prima in de uitsparing te passen.

Ik kies er zelf altijd voor om de wisselspanning geheel gelijk te richten. Je zou kunnen volstaan met een weerstand en een diode anti-parallel aan de LED maar in het verleden heb ik hier slechte ervaring mee gehad. De 50hz flikkering die door de wisselspanning werd veroorzaakt was zichtbaar.

Een gelijkrichter, 1µf elco , 7500Ω weerstand en LED compact samen gevoegd.

Met wat creatief soldeerwerk kun je een gelijkrichter, een 1µf elco en een weerstand samen met de LED heel compact opbouwen. In dit geval was de voedingsspanning ±6.2 VAC, als je dat gelijkricht krijg je 6.2x√2= 8.8 VDC. Daar moet vervolgens weer ± 1,4 volt af door de spanningsval in de gelijkrichter waardoor je 7.4 VDC overhoudt. De spanningsval over de LED’s is ± 2,5v. Bij een stroom van 1mA was de LED al behoorlijk fel en dus wordt er gekozen voor een weerstand van 7500Ω, hiermee loopt er in dit geval ± 700µA stroom.

De schakeling voorzien van krimpkous als isolatie.

Het geheel pak je vervolgens in met krimpkous om de boel goed te isoleren en daarna kun je het op de plaatst monteren. In dit geval zat er een stukje schuim in het front waar het originele lampje in was geschoven en met een druppel lijm was vastgezet. De LED gaat er op dezelfde manier in en als alles werkt wordt die ook vastgelijmd.

De LED op z’n plek in het front.

En het eindresultaat. Een power indicator die weer naar behoren werkt.

Houston, we have light, of zoiets 😉

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.