Revisie en upgrade B&W DM12 scheidingsfilter

Op de werkbank deze keer een paar scheidingsfilters. Het is alweer ruim 40 jaar terug dat B&W de DM12 luidspreker op de markt bracht, een luidspreker die nog steeds erg populair is onder audioliefhebbers vanwege hun aangename klank en detaillering.

De exemplaren waar deze filters uitkomen klonken alleen helemaal niet meer zo fris en gedetailleerd maar juist erg vlak en dof. Daarop heb ik de afzonderlijke drivers getest en die zijn goed, het probleem zit hem dus in de filters. Bij controle van de (elektrolytische) condensatoren bleek al snel dat die niet meer 100% in orde waren. De capaciteit was nog redelijk binnen de specificaties maar de ESR en de lekstroom waren te hoog. Elektrolytische condensatoren staan erom bekend dat ze verouderen dus het is geen verrassing dat ze na 40 jaar niet meer aan hun originele specificaties voldoen.

Er is voor gekozen om de originele condensatoren te vervangen voor polypropyleen condensatoren van Kemet (voorheen Arcotronics) naast de elektrolyrische condensatoren zitten er op elk filter ook twee film condensatoren. Deze zijn samen met de condensatoren van het protectiecircuit preventief vervangen. De blauwe 500µf condensatoren die het laag frequent filteren meten goed en worden niet vervangen.

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.