LM2596 BUCK CONVERTER

Op eBay, AliExpress etc worden volop kant en klare buck en/of boost converter modules aangeboden. Ze komen goed van pas als je ergens een afwijkende voedingsspanning nodig hebt. Een gekend probleem van deze “Chinese” modules is de potmeter voor de instelling van de spanning, deze willen nog wel eens verlopen met als gevolg een verlopende uitgangsspanning. Gaat de spanning omlaag dan is het probleem meestal nog te overzien, loopt de spanning op dan is er een kans dat de achterliggende electronica sneuvelt. Dit probleem is gelukkig makkelijk te voorkomen door de potmeter te vervangen voor aantal weerstanden. 

Een LM2596 module waarvan de potmeter is vervangen.

Je begint met het instellen van de gewenste uitgangsspanning. Als je dit hebt gedaan desoldeer je de potmeter en meet je de waardes tussen tussen de loper en de beide aansluitingen. Zodra je deze hebt gemeten kun je opzoek naar vervangende weerstanden. 

De gemeten waarden en de berekende combinaties.

In dit geval biedt de E12 reeks geen weerstanden die de potmeter 1 op 1 vervangen maar met wat rekenwerk is er een combinatie van weerstanden te vinden. Voor dit rekenwerk gebruik ik een tooltje wat ik op m’n telefoon en tablet heb staan, Electronic TB van Marcus Roskosch, kost een paar euro maar is z’n geld dubbel en dwars waard. Het is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Electronic Toolbox, ik kan niet meer zonder.

Vervolgens is het een kwestie van de weerstanden op de juiste plek solderen en nog even testen. In dit geval had ik de potmeter exact op 12v afgeregeld en is het resultaat met de weerstanden een fractie lager maar dat geeft geen problemen. 

De weerstanden vormen net als de potmeter een spanningsdeler.
Het resultaat, iets lager dan oorspronkelijk maar prima te gebruiken.

Iets nodig? Stuur gerust een mailtje.